Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Paljonko annan itsestäni työlle?

Lisätty 16.03.2017

Välillä kuulee jonkun sanovan työnteostaan: ”Annoin itsestäni 150 prosenttia” Koko lause on mielestäni ristiriitainen. Kukaan ei voi antaa itsestään enempää kuin 100 prosenttia. Henkilökohtaisesti toivon, että työntekijät antaisivat itsestään alle 100 %. Jos annat itsestäsi työlle jatkuvasti 100 %, sinulla ei ole mitään annettavaa muualle. Jokainen tietää, miten silloin voi käydä.

Työpaikoilla voidaan kuitenkin ruokkia ajatusta kaikkensa antavasta työntekijästä. Esimerkiksi työuupumus piinaa joka neljättä suomalaista työntekijää. Jatkuvat yt:n pelot eivät ainakaan helpota tätä tuskaa. Työntekijä antaa itsestään liikaa työlle jopa silloin, kun on jo oikeasti syytä hellittää. Työuupumuksen ensimmäiset merkit voivakin näkyä työpaikan ulkopuolella. Kun työntekoa pitäisi hillitä, tingitään esimerkiksi kotitöistä, harrastuksista tai yhteydenpidosta ystäviin. Työtä saatetaan jopa tehdä työtä entistä ponnekkaammin, kun yritetään selvitä esimerkiksi väärin mitoitetusta työtaakasta. Kun itse uuvuin työstäni, minullekin todettiin: "Ei me arvattu mitään, koska sulla oli niin hyvät suoritteet!"

Hyvässä työpaikassa hyväksytään ajatus työntekijästä, joka antaa työlleen alle 100 %. Hyvässä työpaikassa pyritään huomioimaan työntekijän vahvuudet ja motivaatiotekijät. Työntekijä tulee nähdyksi ja kuulluksi. Tällaisessa tilanteessa voikin käydä niin, että työntekijä antaa itsestään hetkellisesti jopa sen täydet 100 % ilman uupumisen riskiä.